Kylläpäs kalevalainen jäsenkorjaus teki hyvää. Melkein koko kesän on selkä oireillut. Välillä kovastikin. Lääkäri sanoi kerran minulla  olevan fibromyalgiaa. Varmaan sitäkin, mutta nyt oli iskiastyyppistä kipua. Soitin paikalliselle kalevalaiselle jäsenkorjaaja/hierojalle ja kutsuin käymään. Hän tuli pöytineen ja jakkaroineen kotiin. Helppoa potilaalle! Kaksi tuntia hieroi ja kävi nikamat ja liikeradat läpi. Ja siihen jäi kova kipu. Seuraavana päivänä oli enää lihakset kuin jumpan jäljeltä, mutta nyt taas mennään! Toivottavasti käsittely riittää pitkäksi aikaa, sillä ensiviikolla pitäisi olla taas menossa, opiskelemaan.
Niin, ihan oikeasti, opiskelemaan vaikka olenkin eläkeläinen, mutta kun asiat kiinnostaa. Olen kiinnostunut sisäilma-asioista koska olen itsekin niistä sairastunut ja jäänyt sen vuoksi sairaseläkkeelle.
Kävin joku aika sitten pitämässä luentoa eräälle kuntoutuksessa olevalle ryhmälle hengityssairauksista, varsinkin sisäilman aiheuttamista oireiluista. Olen niin iloinen siitä, että on alettu tiedostamaan sisäilmaongelmat, eikä enää pidetä sairastumista korvien välissä olevana vikana. Vaikka niitäkin älykääpiöitä on vielä olemassa jotka niin luulevat.  Toisaalta ymmärrän heitäkin, sillä sairaasta sisäilmasta  aiheutuvat ongelmat ja oireet ovat hyvin moninaiset ja jos ei ole niihin perehtynyt voi olla ennakkoluuloja. Eikä asiaa auta ollenkaan se, että Työterveyslaitoksella työskentelevä neurologian erikoislääkäri Markku Sainio sanoo, että itsensä psyykkaamisella voi selvitä oireiluista. Mutta kun oireilet vahvasti, et kyllä silloin saa ajatuksella oireita pois, vaan ainoa ajatus on, että pois pois.. raittiiseen ilmaan! HAPPEA! Se kylläkin on totta, että jos alat pelätä jo ennakkoon oireiluja niin silloin varmasti on paikallaan psyykata itseään. On ihan tarpeeksi raskasta kokea ne oireet, ilman ennakkopelkoakin.
Onneksi on asiantuntijoita jotka ajattelevat asiasta toisin kuin Sainio. Minusta on erittäin hyvä vertaus professori Ville Valtoselta mahahaavasta. Mahahaavaa hoidettiin ennen psykiatrilla eikä kukaan parantunut. Mutta sitten löydettiin helikobakteeri ja mahahaavapotilaille löytyi apu. Ville Valtonen sanookin, että todennäköisesti näissä home- ja kosteusvauriosairauksissa käy samalla tavalla. Toivottavasti mahdollisimman pian, sillä on arvioitu, että noin 700 000 ihmistä altistuu päivittäin home- ja kosteusvaurioille! Pitää mös muistaa, että sisäilmasta voi sairastua myöskin muista kuin home- ja kosteusvaurioista. Jos on oireiluja,  on selvitettävä myös muut mahdolliset sisäilman epäpuhtaudet. Omalla kohdallanikin ensin jumittiin kosteusvaurioihin, mutta syy olikin rakennusvirhe ilmastoinnissa ja minut sairastutti mineraalikuitupöly, silmin huomaamaton, mutta elimistölleni tuhoisa.
Kun käyn omaa sairastumistani takautuvasti läpi, on kuvio hyvin selvä, mutta aikaa onkin kulunut jo toista kymmentä vuotta, eikä silloin kukaan, en itse, ei lääkärit eikä työnantaja silloin  tiennyt oireilujeni ja sairauksieni syytä, ihmeteltiin vain. Ei ollut tietoa! Mutta nykyisin on jo tietoa saatavilla jos vaan on kiinnostusta sitä hankkia.

Sinä, joka ET ole sairastunut sisäilmasta, homeista tai muista epäpuhtauksista. Juuri sinun on tärkeää hankkia tietoa asiasta. Jokainen voi vaikuttaa asioihin, kukin tavallaan. Jos vaan voit, niin toimi heti jos sisäilma sairastuu, ennekuin sairaus tarttuu ihmisiin!